Vreugde

geplaatst in: vreugde | 0

vreugde - wat doe je als vreugde afneemt? | www.dewereldmoeder.nl

Kan jij je nog herinneren waar jij als kind heel blij van kon worden? Ik kon heel blij worden wanneer de meester of juf tegen mij zei dat ik iets goed gedaan had. Ik voelde me dan trots en glunderen. De juf of meester had zojuist verteld dat ik goed was. Het bracht mij vreugde. Waar werd jij blij van vroeger? Kan je je dat nog herinneren?

Vreugde neemt af

In de loop der jaren neemt vreugde vaak af. Het schijnt dat baby’s en kinderen vele malen vaker lachen dan volwassenen. Jammer is dat toch eigenlijk. Worden we zo gestraft en misschien wel verbitterd door het leven? Hoe veel lach jij op een dag? Is dat voldoende of zou dat meer kunnen. Hoe zou je meer vreugde kunnen ervaren in je leven?

Waar haal je vreugde uit?

Wat ik belangrijk vind is, dat je eerst kijkt waar je vreugde uit haalt in je leven. Ik kan bijvoorbeeld veel vreugde halen uit mijn kinderen die aan het spelen zijn. We doen een spelletje en ik zie hoe fanatiek ze zijn. Ik zie ze in de speeltuin samen op de kabelbaan en ik zie hoeveel plezier ze samen hebben. Dat geeft mij werkelijk vreugde.

Plezier en vreugde

Ik kan ook plezier en vreugde ervaren met mijn vriendinnen. Ik ben dol op een avondje dansen in de kroeg of op een feestje. Een lekker wijntje erbij en goede muziek. Ik lach volop en geniet met volle teugen. Ik ervaar vreugde. Het gevoel even vrij te zijn en echt te ontspannen met mijn fijne vriendinnen. Wanneer ervaar jij vreugde?

Samen met je partner

Toen ik nog samen met een partner was, kon ik ook veel vreugde halen uit een avond samen doorbrengen, heerlijk uren achter elkaar knuffelen en voelen dat we een waren samen. Samen kletsen en gezellig een wijntje of een theetje drinken. Het intieme gevoel ervaren. Dat gaf mij ook absoluut vreugde. Misschien herken je dit?

Lach meer

Probeer goed te achterhalen waar jij je vreugde uit haalt en ga dat vooral vaker en meer doen in je leven. Pas die dingen toe in je leven die jou blij maken en waar jij dus vreugde uit haalt.

Schrijf alle dingen die jou vreugde geven eens op papier en doe in ieder geval iedere dag iets van wat je hebt opgeschreven. Er mag namelijk meer gelachen worden op een dag, meer vreugde zijn.

Geen vreugde

Er zijn helaas ook voldoende situaties waarin we geen vreugde ervaren. Zo had ik een periode een baan waarin ik mij niet op mijn plek voelde. Het liep niet lekker en mijn collega’s vond ik ook niet heel sociaal en toeschietelijk. Ik voelde me eenzaam en heb uiteindelijk besloten om te vertrekken, omdat het mij geen vreugde bracht, maar eerder verdriet.

Inspanning

Er zijn vast situaties waarin jij geen vreugde ervaart en waarvan je hoopt dat het zal veranderen. Helaas gaan dingen vaak niet vanzelf en zullen we ons hiervoor moeten inspannen. Ga eens voor jezelf na welke situaties jou geen vreugde brengen. Wat valt je op? Wat zou je kunnen doen aan deze situaties? Ben je in staat ze te veranderen?

Belemmerende overtuiging

Soms is het een simpele kwestie van een belemmerende overtuiging die jij hebt. Die belemmering zit jou dwars in het ervaren van vreugde. Welke belemmering kan je bij jezelf ontdekken? Mijn belemmering was dat ik niet iets voor mezelf mocht doen als de kinderen er zijn. Ik weerhield mezelf van vreugde, want soms had ik echt veel inspiratie om te gaan schrijven of iets voor mezelf te doen.

Wat ik deed

Ik deed het niet omdat ik geloofde in mijn overtuiging. Ik mag niets voor mezelf doen als de kinderen er zijn, anders ben ik een slechte moeder. Ik moet er continu zijn voor de kinderen. Ik heb het leren relativeren en ik heb het omgebogen naar een realistische overtuiging waarin ik mezelf wel de ruimte geef om mijn dingen te doen ook als de kinderen er zijn.

Conclusie

Ga dus na voor jezelf waar je vreugde van krijgt en doe dat meer in je leven, doe minder waar je geen energie en vreugde van krijgt en zoek je belemmerende overtuiging op. Buig deze om naar iets positiefs en ga erin geloven. Ervaar weer meer vreugde. Lach meer in je leven en geniet vooral.

Meer weten?

Lees ook mijn gratis ebook en mijn boek “MOEDERTAAL”. Vind je het lastig om je overtuiging te vinden en om te buigen? Plan dan eens een gesprek met mij in op https://www.dewereldmoeder.nl

Veel vreugde gewenst en lach iedere dag een beetje meer!

Geef een reactie