Roddelen

geplaatst in: Uncategorized | 0

roddelen-wat doe je eraan? de wereldmoeder

Oeps en dan hoor je jezelf plotseling iets zeggen over iemand die niet in het gezelschap aanwezig is. Je hebt iets meegemaakt met een andere moeder en je moet echt even je hart luchten bij een vriendin van je. Je hebt een nieuwtje gehoord en vertelt het door aan je collega. Is dat roddelen?

We ontkomen er niet aan

Betrap jij je er ook wel eens op dat je roddelt? Hoe vind je dat? Zou je het zelf prettig vinden als een ander over jou roddelt? Precies daar is je antwoord vast ook nee op. Toch gebeurt het veel en ontkomen we er niet aan. Is het dan altijd verkeerd om te doen? Mag je dan nooit je hart luchten bij een ander?

Er werd iedere dag geroddeld

Ik heb een tijdje bij een bedrijf gewerkt met veel vrouwen. Iedere dag werd er geroddeld en geklaagd over de manager. Ik werd er op een gegeven moment gewoon geïrriteerd door. Ten eerste had ik de verhalen inmiddels wel gehoord. Sommige mensen zijn er ook goed in om een verhaal meerdere malen te herhalen en te vertellen.

Ik hield mijn mond

In het begin hield ik gewoon mijn mond hierover. Ik liep erbij weg of het verhaal ging het ene oor in en het andere oor weer uit. Ik vond het lastig om steeds betrokken te worden bij roddels. Op een gegeven moment was ik er echt klaar mee. Ik heb toen het hele groepje eens de waarheid vertelt hoe ik erover dacht en het opgenomen voor de manager. Ik vond het echt niet leuk meer.

Ze waren niet eerlijk

Ik vond dat ze niet eerlijk waren en maar klaagden iedere dag. Ik heb ze gezegd dat als ze zulke grote problemen met de manager hadden, ze maar eens eerlijk moesten zijn naar de manager zelf. Als ze zouden blijven praten achter zijn rug om, dan wist hij allereerst niets van en ten tweede kreeg hij niet de kans om zijn houding en gedrag te verbeteren.

Onderdeel zijn van de roddels

Als aanhoorder vind ik het juist als je de roddelaar wijst op zijn of haar beperking. Jij bent onderdeel van de roddel en mag daar dus best iets van vinden, toch?

Wat zou jij hebben gedaan in mijn geval? Het ging ten koste van de manager en wanneer iets ten koste gaat van een ander is het denk ik van belang om het roddelen te stoppen. Je wil zelf toch ook niet gekwetst worden? Of in een kwaad daglicht gezet worden?

Je verhaal delen

Mag je dan nooit eens je verhaal delen? Natuurlijk wel. Je mag je hart best luchten en je verhaal delen met iemand uit je omgeving. Het kan juist goed zijn om even je verhaal te ventileren en alles samen op een rijtje te zetten. Je kan hier juist van leren en je emoties laten zakken. Je kan dan later in gesprek met die persoon, objectiever en wellicht realistischer zijn.

Open communicatie

Communicatie is wel van belang. Wanneer je iets dwars zit, laat de ander, waar het om gaat, dit dan weten. Dan kan deze persoon daar iets mee doen en zo nodig veranderen. Je kan altijd aangeven dat je het even met iemand besproken hebt om alles op een rijtje te zetten voor jezelf. Zo ben je transparant, eerlijk en hanteer je een open communicatie.

Confrontatie

Ga ten alle tijden de confrontatie aan met degene waarover je roddelt. Je bereikt hier vaak veel mee. Je bent eerlijk en je kan vertellen waar je verdrietig over bent en wat je dwars zit. De ander krijgt zo de kans om te reageren op jouw verhaal. De persoon kan zijn excuses aanbieden en wellicht uitleggen waarom hij of zij iets doet of zich zo gedraagt. Er kan zo wederzijds begrip ontstaan.

Durven

We doen het te vaak nog niet. Durven we niet eerlijk te zijn, assertief? Durven we niet voor onszelf op te komen? Denk in mogelijkheden en oplossingen. Hoe kan de ander iets veranderen ten op zichtte van jou als jij hem of haar nooit iets vertelt? Ga dus ten alle tijden de confrontatie aan. Kom voor jezelf op. Jij mag jouw waarheid spreken en eigen mening hebben.

Bang voor ruzie

Vaak hebben we moeite met eerlijk zijn en onze waarheid uitspreken. We zijn bang om gekwetst te worden door de ander, ruzie te krijgen of niet gewaardeerd of begrepen en gezien te worden. Toch raad ik je aan dit wel altijd te doen om jezelf niet tekort te doen. Laat weten wat je dwars zit. Je bent het waard.

Kom voor jezelf op

Je ziet ook vaak, doordat mensen het lastig vinden om hun waarheid uit te spreken, ze juist gaan roddelen uit onmacht. Maar laten we wel wezen, wie doe jij eigenlijk werkelijk tekort? Jij blijft er maar mee zitten door het niet uit te spreken. Spreek het dus uit en kom voor jezelf op!

Slachtoffer van roddelen

Indien je merkt dat er over jou geroddeld wordt, negeer het of zeg er wat van. Geef aan dat je het niet prettig vindt en vraag de ander om de volgende keer direct naar jou toe te komen. Kom ook hierin voor jezelf op. Ga liever niet in volle emotie het gesprek aan, maar wacht even tot je emoties zijn gezakt.

Vind je het lastig om met deze situaties om te gaan en voor jezelf op te komen? Plan dan een gesprek met mij in op https://www.dewereldmoeder.nl

Veel succes gewenst in roddelsituaties!

Geef een reactie