Irritatie naar de ander

geplaatst in: Uncategorized | 0

Irritatie naar de ander |www.dewereldmoeder.nl

Misschien ken je het wel. Je loopt jezelf voor de zoveelste keer voorbij. Je rent van de ene afspraak naar de andere op je werk en je kan de dingen nog nauwelijks overzien. Je weet dat je pas op de plaats moet maken en dat er iets moet veranderen want zo hou je het niet veel langer meer vol. Je wordt prikkelbaarder en gaat je irriteren aan je collega.

Tegenovergesteld gedrag

Je collega lijkt altijd alle tijd van de wereld te hebben en doet alles op zijn dooie gemakje. Althans zo lijkt dat. Je irriteert je mateloos aan hem. Hij maakt zich lang niet zo druk als jou en heeft geen stress, dat is duidelijk. Iedere keer als je met hem praat irriteer je je nog meer aan hem. Waar komt die irritatie toch vandaan? Waarom lukt het hem wel?

Moeders klagen

Zo zijn er veel moeders die ik spreek via Skype die klagen over hun partner. Ze gaan vroeg de deur uit en komen laat weer thuis. Wat is dat toch ook vervelend. Ze storen zich hieraan en worden vaak boos op hun partner. Hij doet maar lekker en zij als moeders kunnen maar weer eens voor de zorg van de kinderen opdraven.

Ontevredenheid

Duidelijk mag zijn dat moeders ontevreden zijn als ze zich irriteren aan een ander. Vaak zegt het meer over jou dan je denkt. Iedere irritatie is voor jou een uitdaging in iets wat je in jezelf kan veranderen, mag leren en toepassen in je eigen leven. Let dus goed op. Iedere irritatie is een kans tot persoonlijke groei en ontwikkeling.

Tijd en grenzen

In het voorbeeld van de moeder en haar collega is het goed dat ze inziet dat ze zelf ook graag wat meer tijd zou willen en zo fijn met haar tijd zou willen omgaan. Ze zou ook goed haar grenzen willen aangeven. De moeder in het voorbeeld van haar collega, zou de druk die ze voelt en de verantwoordelijkheid voor haar werk willen loslaten.

Behoefte aan eigen tijd

De moeder die zich irriteert aan haar partner heeft wellicht zelf meer behoefte aan tijd voor zichzelf, hunkert ernaar om bijvoorbeeld ook weer te gaan werken en is het misschien zat om alleen maar de moederrol te vervullen in haar leven. Zij wil een beetje meer wat haar partner wel heeft en zij niet. Namelijk een eigen dag invulling met iets anders dan alleen maar kinderen en moederen.

Wat kan je het beste doen als je dit constateert bij jezelf? Onderstaand een paar tips.

Emoties

Bij een irritatie komen vaak meer emoties kijken. Je voelt wellicht boosheid, verdriet en soms zelfs jaloezie. Laat deze emoties er zeker zijn en probeer dan te relativeren. Wat zegt het werkelijk over jou? Hoe kan je de emoties positief vertalen en ombuigen naar een kans om je persoonlijk te ontwikkelen.

Analyseer je eigen situatie

Kijk voor jezelf wat je precies irriteert en hoe je daarmee om zou willen gaan. Welke factoren spelen een rol in jouw situatie. Welke gevoelens heb je daarbij? Wie of wat zou jou kunnen helpen om veranderingen aan te brengen in jouw situatie. Wees concreet over wat je zou willen en welke uitdaging er voor jou ligt.

Deel een compliment uit

Het is altijd belangrijk om je eventuele jaloezie om te buigen in bewondering. Spreek je bewondering naar de ander uit als je je aan iemand irriteert. Maak een compliment. De ander kan dat vaak enorm waarderen en kan zich enorm gezien voelen door jou. Je vertelt bijvoorbeeld je collega dat je het zo knap vindt van hem hoe hij de zaken op het werk organiseert en aanpakt en hoe hij zo mooi zijn grenzen aangeeft.

Vraag de ander om advies

Als je compliment hebt gemaakt, kan je de collega of je partner vragen hoe hij dat toch steeds doet om zo georganiseerd en relaxed te zijn en hoe dat voor hem voelt. Je kan hem uitleggen dat je zelf ook behoefte hebt aan meer eigen tijd en vragen of hij jou daarbij zou willen helpen. Je partner en je collega kunnen nu de ruimte voelen om jou op weg te helpen en jou inzichten en tips te geven.

Zoek naar oplossingen

Ga vervolgens op zoek naar oplossingen. Lees een studieboek over bijvoorbeeld timemanagement, volg een cursus assertiviteit en grenzen stellen, zoek een hobby of werk en zoek eens uit met mij waar je wensen en verlangens liggen. Ga samen met mij aan de slag om dingen in jouw situatie helder te krijgen en oplossingen te vinden.

Plan eens een gesprek met mij in op https://www.dewereldmoeder.nl of wellicht haal je veel uit mijn training “LOSLATEN”.

Probeer ten alle tijden je eigen uitdaging te zien bij irritaties en ga ermee aan de slag. Je zal er enorm van groeien en je kunt je zo goed persoonlijk ontwikkelen. Veel groei plezier en succes gewenst!

Geef een reactie