Zorgen om Gezondheid

geplaatst in: Stress | 0

Zorgen om gezondheid |www.dewereldmoeder.nl
Zorgen om gezondheid

Zolang we er niets mee te maken hebben, lijkt het allemaal maar vanzelfsprekend. Je voelt je goed en je bent gezond. Gefeliciteerd want zo gewoon is dat helemaal niet. Er zijn zoveel situaties waar moeders kampen met de gezondheid van zichzelf, de familie, de partner en de kinderen. Er zijn veel moeders die zich zorgen maken om de gezondheid van iemand of zichzelf.

Zwangerschap

Op het moment dat je zwanger wordt kan het al beginnen. Je voelt je misselijk en niet fijn. Je krijgt last van zuurbranden, harde buiken, vocht vasthouden en hormonale kwalen. Zwanger zijn is niet zomaar iets wat we er even bij doen. Toch zijn er genoeg moeders die hier zomaar doorheen fietsen. Toch blijft het een zegen als je gezond je zwangerschap doorkomt.

De bevalling

De bevalling is een hele klus. De meeste moeders kennen hun eigen verhaal en vaak gaat een bevalling gepaard met veel bloed en soms bloedverlies, inscheuren, keizersnee en de mogelijkheid dat de placenta er niet goed uit is gekomen en dat dat later nog weer verwijderd moet worden. Het is niet geheel zonder risico’s voor zowel de baby als de moeder.

Kabouter

Ik weet nog goed dat Rosalie mijn dochter werd geboren. Ze had een enorme puntmuts op haar hoofd, doordat ze niet goed was ingedaald. Het was net een klein kaboutertje. Wel de meest mooie uiteraard. Ze deden bij haar tot drie keer toe de gehoortest en drie keer bleek ze niets te horen. Er zat veel huidsmeer in haar oortjes, maar dat maakte geen verschil zeiden de artsen.

Ik was overstuur

Ik was compleet overstuur en verdrietig. Ik was bang dat Rosalie nooit de geluiden van de wereld zou kunnen horen en dat ze aan beide kanten doof zou zijn. Ze kwamen nog een keer langs en toen bleek gelukkig dat ze toch geluid kon horen en dat ze niet doof is. Ik was zo opgelucht en zo blij en dankbaar voor haar goed werkende oortjes. Wat een opluchting!

Ik kreeg met 31 weken weeën

Bij Hugo kreeg ik met 31 weken weeën en ik werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou te vroeg geboren worden, een prematuur. Ik liep langs de andere baby’s die al geboren waren en zag hoe fragiel en kwetsbaar ze daar lagen te vechten soms tegen hun leven. Ik zag bezorgde ouders om de bakjes heen zitten en ik kon mijn tranen niet bedwingen.

Niet vanzelfsprekend

Zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Ik had het geluk dat Hugo uiteindelijk opgewekt moest worden met 42 weken. Hij was rond en gezond op de wereld gekomen. Mijn ogen waren wel geopend en het respect voor ouders met vroeggeboren kinderen sterk aanwezig. Deze ouders hadden veel zorgen om hun baby’s.

Oudere kinderen

Wanneer je kinderen ouder worden en ze zich gaan ontwikkelen kunnen er ook meerdere symptomen voordoen van achterstand in de ontwikkeling, lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Erfelijke ziektes kunnen zijn doorgegeven. Hoeveel kinderen hebben niet de stempel van ADHD of iets dergelijks tegenwoordig. Veel kinderen. Je kind kan bijvoorbeeld vallen of iets oplopen, waardoor je kind een geestelijke of lichamelijke beperking heeft.

Steun

Wat belangrijk is in je omgeving waarin je ouders kent die het moeilijk hebben, is dat je ze steunt. Niet door praten, maar door dingen voor ze te doen. Help ze in hun dagelijks leven en toon begrip voor ze. Ook al kan je misschien niet voelen wat zij doormaken, je kan hoe dan ook meeleven en ze steunen. Heb geen medelijden, maar probeer ze kracht bij te zetten.

Vraag om hulp

Zit je zelf in een lastige fase waarmee je kampt met gezondheidsproblemen, dan kan je het beste om hulp vragen. Mensen doen niet gauw uit zichzelf iets. Vraag om de soort hulp die je nodig hebt. Jij verdient de zorg van mensen om je heen. Maar let wel, als jij je niet kwetsbaar durft op te stellen en durft te vragen, dan zullen veel mensen dat waarschijnlijk niet door hebben en jou niet de steun geven die je zou willen. Wees eerlijk en kwetsbaar en doe je niet beter voor dan je je voelt!

Moeilijke tijd

Ben je jezelf even kwijt in een moeilijk zorgelijke tijd? Mail mij gerust op info@dewereldmoeder.nl om je verhaal met mij te delen. In gesprek gaan met mij kan natuurlijk ook altijd op https://www.dewereldmoeder.nl

Veel sterkte gewenst moeder in jouw levensfase. Voor iedereen is het belangrijk om goed te beseffen dat gezondheid niet vanzelfsprekend en gewoon is, het is iets waar je dagelijks dankbaar voor mag zijn.

Geef een reactie