Schuldgevoel

geplaatst in: perfectionisme | 0

Schuldgevoel | de wereldmoeder

Schuldgevoel

Het gevoel dat ons als moeders allemaal wel eens bekruipt. Wat is het eigenlijk en waar en hoe komen we het tegen? Kan jij je de laatste keer nog herinneren dat je een schuldgevoel had? Wat helpt er tegen en hoe kan je zorgen voor weinig tot geen schuldgevoel?

Foto’s

Ik was gisteren bezig op de computer met allerlei foto’s om uit te zoeken. Ineens schoot er door mij heen dat ik de fotoboeken van de kinderen maar tot een jaar of drie geleden heb ingeplakt. Er bevloog me een vreselijk schuldgevoel. Hoe kon ik nou zo nalatend en egoïstisch zijn? Het is toch zo waardevol voor mijn kinderen om straks een boek van zichzelf te hebben? Herkenbaar voor jou?

Het komt soms plots om de hoek kijken

Precies schuldgevoel kan je plots overkomen. Het kan ook iets zijn wat al een lange tijd duurt. Ik heb me een lange tijd schuldig gevoeld over mijn kinderen naar een vriendin van mij. Ik wist dat zij geen kinderen kon krijgen. Zodoende durfde ik niet over mijn kinderen te praten. Ik voelde me schuldig dat ik wel kinderen heb en zijn niet en zij ze nooit zou kunnen krijgen.

Werkende moeders

Zo zijn er ook veel moeders die ik spreek, die weer aan het werk moeten na hun bevalling. Ze zien er al vaak tegenop en dan moeten ze hun kleine baby ook nog eens afleveren bij de crèche. Hun hart wordt verscheurd en ze voelen zich vreselijk schuldig. Alsof ze zich er gemakkelijk van afmaken en een ander gewoon maar voor hun baby laten zorgen.

Ik doe soms iets voor mezelf

Ik kan me ook schuldig voelen als ik iets voor mezelf doe terwijl de kinderen er zijn. Ik pak een boek of kruip even een uurtje achter de computer om wat werk te doen. Ik voel me dan wel eens een niet betrokken en slechte moeder. Terwijl de kinderen ondertussen gewoon een leuk spelletje doen of aan het spelen zijn met elkaar.

Waarom voelen we ons schuldig

Waarom voelen we ons toch zo snel schuldig? Vaak hebben we een druk van de buitenwereld, opgelegde verwachtingen. Of we denken dat anderen die verwachtingen van ons hebben. We denken vaak dat alles perfect moet zijn. We moeten kunnen koken, wassen, het huis schoonmaken, noem maar op en bovenal een geweldige opvoeder en moeder zijn van onze kinderen.

Let niet op de troep

Heb jij het wel eens iemand horen zeggen? Je komt ergens binnen en de gastvrouw zegt dat je niet op de troep moet letten hoor. Vast wel herkenbaar. Je kijkt rond en het ziet er nog hartstikke netjes uit ook. Typisch een moeder die alles perfect wil hebben en zeker voor de buitenwereld.

Het plaatje

Ik denk dat het goed is dat we korte metten maken met alsmaar aan plaatjes te willen voldoen. Bekijk je leven vanuit je eigen perspectief en volg je eigen gevoel en handel daar naar. Maar als je niet weet waar je zelf voor staat en wat je zelf belangrijk vindt, dan wordt dat een lastige opgave.

Belangrijke waarden en principes

Ga dus eerst eens voor jezelf na wat jouw belangrijke waarden en principes zijn in je leven. Wat vind jij belangrijk in de opvoeding, in relaties, in je gezin, op je werk? Stel doelen voor jezelf en jaag die na. Zorg ervoor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn en leef volgens je eigen belangrijkheden. Het zal je een hoop opluchting en duidelijkheid geven.

Met een korreltje zout

Neem alles wat meer met een korreltje zout en wees mild voor jezelf. Je kan niet alles wat je soms zou willen. Accepteer dat en doe de dingen die het meest urgent zijn en doe de andere dingen later als je daar aan toe komt. Wees niet boos op jezelf als je dingen niet hebt gedaan. Je bent ook maar een mens, een moeder die alles graag goed wil doen.

Kies bewust en laat los

Als je voor jezelf helder hebt waar je voor staat, wat je belangrijk vindt in het leven dan kies je bewust voor de dingen die je wel en niet doet. Laat schuldgevoel los. Vind je het lastig om los te laten? Kijk dan eens mijn training  “LOSLATEN” op http://www.dewereldvrouw.nl of plan een afspraak met mij in zodat we samen jouw schuldgevoelens kunnen aanpakken.

Besef dat je soms niet alles kan en kan waarmaken, maar wees tevreden en trots op de dingen die je wel doet en realiseert!

Geef een reactie