Ontspannen

geplaatst in: Ontspannen | 0

Ontspanning

We doen het veel te weinig als moeders. Waarom gunnen we ons zelf geen rust en vrije tijd? Waarom rennen we maar door als kip zonder kop? Is het dan zo moeilijk om even te ontspannen en tijd te nemen voor jezelf? Hoe kan dat toch dat de ene moeder dat wel lukt en de andere moeder niet. We moeten ook zoveel van onszelf. Zullen we het moeten ontspannen ook maar eens aan het lijstje toevoegen?

Ik ben grote voorstander

Ik ben grote voorstander van ontspannen. Ontspannen kunnen we door meer tijd voor onszelf vrij te maken en daar ligt vaak al een probleem. Moeders die ik spreek, voelen zich vaak schuldig wanneer ze tijd voor zichzelf vrijmaken. Alsof het verboden is.  Ontspanning is echter noodzakelijk voor een correct evenwicht tussen inspanning die je doet en de ontspanning in je leven.

Je moet ontspannen

Leer jezelf dus aan dat je naast alles wat je moet van jezelf, je ook moet ontspannen. Het moet een soort van eerste levensbehoefte worden. Hoe kunnen we onze batterij opladen als we niet eens tijd nemen om te ontspannen? We kunnen toch niet alleen maar geven in ons leven? Er mag ook een soort van nemen zijn in het leven van jou als moeder.

Ik kan het niet

Vaak hoor ik van moeders, ik kan het niet. Ze zeggen mij dat ze niet kunnen ontspannen. Dat is toch apart? Of is dat juist ook een probleem van moeders dat we het niet kunnen? Als je iets niet kan, dan kan je het leren. Dus ik zou zeggen leer te ontspannen en plan tijd hiervoor in je agenda. Je moet ergens je nieuwe energie op kunnen doen, toch?

Hoe doe je dat dan?

Hoe kun je je nu ontspannen als moeder? Er zijn vele manieren om te ontspannen. Ik zal er een paar voor je noemen. Eerst de praktische tips, daarna het denken wat je kan belemmeren in het ontspannen.

Dingen ondernemen

Sommige moeders kunnen heerlijk en soms zelfs uren in een boek verzanden en daar heerlijk van ontspannen. Een andere moeder vindt het leuk om een soap op televisie te kijken. Even het leed van een ander aan horen en bekijken. Weer een ander haalt haar energie uit het schrijven van stukjes in dagboeken of brieven en kaarten.

Luisteren

Er zijn moeders die uren naar muziek kunnen luisteren en daar rustig van worden. Ze ontspannen hiervan. Ook mediteren en het volgen van iemands geluiden of stem kan je rustig maken. Je kan hiermee ook goed je hoofd leegmaken.

Vriendinnen

Niets is soms heerlijker dan een avond doorbrengen met mensen die je lief hebt, waar je plezier mee beleeft. Dit kan je partner zijn, maar zeker ook vriendinnen waar je uren mee kan kletsen en lachen en huilen. Het werkt vaak ontladend en ontspannend. Maak vooral veel plezier met elkaar!

Bewegen

Veel moeders die ik ken, sporten. Ze vinden het fijn om even met hun lichaam bezig te zijn en lekker even aan niets te denken. Ze zweten alle stress en drukte eruit en nemen na het sporten nog even tijd voor een bezoekje aan de sauna. De sauna kun je eventueel ook voor een dag of middag inplannen elders. Je kan ook gaan wandelen of fietsen in de natuur om te ontspannen.

Seks

Iets waar niet veel over wordt gesproken, maar wat wel een vorm van een uiting van liefde tussen jou en je partner is. Dat is seks. Vaak door drukte schiet seks er nog wel eens bij in. Neem eens tijd voor je partner om elkaar opnieuw te ontdekken tussen de lakens en varieer en experimenteer met elkaar. Het is niet alleen fijn en lekker, maar ook goed voor de ontlading van drukte en stress en bovendien voor de band met je partner. Optimale ontspanning.

Ontspannen lukt nog steeds niet

Wanneer ontspannen nog steeds niet lukt, kun je je afvragen wat er zo belangrijk is in je hoofd. Wat zit er nog in de weg? Kan je het tevoorschijn toveren? Waar gaan je gedachten naar uit? Schrijf je gedachten op en lees mijn blog over Loslaten, ook wel volledige ontspanning. Je kunt daar lezen wat je kan doen.

Je kan ook mijn training kijken over loslaten van gedachten voor een volledige ontspanning of plan eens een gesprek met mij in.

Veel succes met ontspannen en geniet er vooral van. Je bent het waard!

Geef een reactie