Moeders in de Overgang

geplaatst in: Moederschap | 0

Moeders in de overgang

We willen er liever nog niet over nadenken wanneer we net zijn bevallen of kleine kinderen hebben. Toch zijn er tegenwoordig ook veel moeders die op latere leeftijd pas kinderen krijgen. Ze hebben tieners, kinderen in de puberteit wanneer ze zelf tegen de overgang aanzitten. Het hoort erbij en het zal ons overkomen als moeder.

Geen zin meer om naar iemands pijpen te dansen

In het begin ben je als moeder meestal vredelievend en wil je de zorg dragen voor je kinderen. Dat is het belangrijkste wat telt. Wanneer je in de overgang zit, raak je als moeder snel geprikkeld en geïrriteerd. Je kan dingen minder goed hebben en hebt al helemaal geen zin om naar ieders pijpen te dansen. Zit jij in de overgang? Herken je dat?

Je geduld raakt op

Je hersenen veranderen en de maat is voor jou vol. Je hebt genoeg van bepaalde dingen. Je geduld raakt niet alleen thuis, maar ook op je werk op. Je wil je graag terug trekken en bent het zat om voor anderen te leven. Je wil weer tijd voor jezelf hebben en maken en rust hebben. Het getrek aan jou en alle verwachtingen ben je vaak helemaal zat. Een plek voor jou alleen biedt een mogelijke oplossing.

Relaties

Wanneer je in de overgang zit krijgen vriendschappen en andere relaties ook vaak een schop. Je gaat analyseren wie wel en niet meer bij je passen en maakt een schifting. De relaties die jou niet meer dienen worden verbroken of op een laag pitje gezet. Je ervaart meer stress en weet zaken minder goed te relativeren door de verandering in hormoonhuishouding tijdens de overgang.

Onbegrip

Ook tussen de moeder en de partner is er vaak onbegrip in deze situatie. De partner begrijpt de moeder niet meer en ziet zijn vrouw veranderen. Je zult elkaar waarschijnlijk een tijdje loslaten om zo weer opnieuw je weg te vinden en je weer goed in je vel te voelen. Daarna kunnen jullie beide weer opnieuw naar elkaar toegroeien. Geef elkaar die ruimte.

Alleen voelen

In de overgang ga je als moeder vaak even terug in de tijd. Je denkt aan fases die je hebt doorlopen. Je voelt je vaak alleen, onzeker en niet begrepen en gaat jezelf afvragen of je de dingen wel goed gedaan hebt in je leven. Je gaat aan jezelf twijfelen en wordt onzeker. Het is goed om hierover met iemand te praten om je verhaal en gevoelens te delen. Het lucht vaak op.

Seks neemt af

In veel gevallen neemt de behoefte aan seks af. De relatie verandert door de overgang. Als moeder heb je niet langer meer de natuurlijke seksdrift die je voor de overgang wel had. De zin neemt vaak af en de behoefte aan intimiteit groeit. Knuffels en aandacht vindt een moeder dan bijvoorbeeld veel fijner.

Emoties

Een veel voorkomende emotie bij een moeder in de overgang is woede. Je bent het zo zat om steeds maar te zorgen voor iedereen en jezelf op te offeren. Je wordt er boos van. Je barst in woede uit en nadien voel je je schuldig en egoïstisch. Toch horen deze emoties ook bij de overgang en mag je ze er gewoon laten zijn.

Verkeerde diagnose

Het blijkt dat je al 10 jaar voor je laatste menstruatie verschijnselen kan hebben van de overgang. Er is bij huisartsen nog te vaak een andere diagnose gesteld als een vrouw nog menstrueert en nog geen vijftig jaar oud is. Vaak wordt onterecht antidepressiva voorgeschreven of iets anders. Probeer voor jezelf de signalen op te pikken en na te gaan of je het gevoel hebt zelf in de overgang te zitten.

Wat kan je zelf doen?

Wat je zelf kan doen is in ieder geval mild voor jezelf zijn en jezelf tijd en ruimte geven voor deze fase in je leven. Je kan gelijkgestemden zoeken om mee van gedachten te wisselen of je raadpleegt een deskundige op dit gebied. Je kan natuurlijk mij altijd benaderen voor het herpakken en vinden van jezelf via https://www.dewereldmoeder.nl. Via deze weg kun je een gesprek met mij inplannen.

Veel succes en liefde toegewenst in deze overgangsfase.

Geef een reactie