Heimwee

geplaatst in: Loslaten | 0

Heimwee-wat-kun-je-er-tegen-doen | de Wereldmoeder

Misschien zit je in de fase dat je baby voor het eerst uit logeren gaat. Er bekruipt je een naar gevoel. Je moet je kind even afstaan en overgeven aan een ander. Hoe voelt dat voor jou? Kan jij dat? Hebben we het dan over loslaten of over heimwee? Wat is heimwee precies en hoe kan je het herkennen bij jezelf en bij je kind? Wat kan je er tegen doen?

Veel mensen hebben last van heimwee

Wist je dat 50 tot 90 % van de Nederlanders wel eens last heeft van heimwee? Ze voelen zich ongelukkig en missen thuis of de mensen die ze lief hebben. Mensen/ moeders en kinderen die heimwee hebben, maken de omgeving vaak mooier dan het is. Daardoor word je als moeder of kind vaak verdrietig en ongelukkig.

Klachten

Zelfs lichamelijke klachten kunnen zich voordoen als hoofdpijn, buikpijn of slecht slapen. Soms kan je zelfs last krijgen van huiduitslag of hartkloppingen. En een veel voorkomende klacht is stress. Kinderen en zelfs ook moeders kunnen in een lichte paniek raken en in de stress schieten. Kinderen trekken zich vaak terug en zijn stil of worden juist opstandig en agressief.

Verhuizen

Toen ik zes jaar oud was, zijn mijn ouders, zussen en ik verhuisd van het Gooi naar Drenthe. Dat was een hele stap en verandering. Mijn zus heeft daar een vriendin aan overgehouden. Dat meisje kwam vaak bij ons logeren en had iedere keer veel heimwee als ze bij ons was. Ze miste thuis en haar ouders. Ze huilde veel en was heel stil. Wij vonden dat nooit leuk.

Wij waren niet leuk genoeg

Wij hadden het idee dat we niet leuk genoeg voor haar waren als gezin. Terwijl we er alles aan deden om het haar zo leuk mogelijk te maken. Aan de ene kant had ze het ook wel naar haar zin hoor, maar na een dag was het vaak mis. Ze liep dan stil met haar knuffel door het huis heen en las veel boekjes. We vonden haar ook wel saai in die tijd. Maar nu weten we waardoor dat kwam.

Ze zijn nog steeds vriendinnen

Dat meisje van vroeger en mijn zus zijn nog steeds vriendinnen. Het heeft geen invloed gehad op hun vriendschap.

Wat kun je nu het beste doen om dit gedrag te voorkomen bij kinderen?

Wat te doen

Wat heel verstandig is om te doen, is om je kind en jezelf goed voor te bereiden op waar je naartoe gaat. Ga je naar opa en oma, ga daar dan een paar keer langs om de omgeving te leren kennen. De omgeving wordt veiliger en dan blijkt het makkelijker te zijn om daar te logeren. Ook bij vakanties is het goed om al veel foto’s te laten zien bijvoorbeeld. Zo wennen jullie aan de nieuwe omgeving.

Vertrouwde spullen mee

Neem naar je logeeradres of als je op kamers gaat wellicht, vertrouwde spullen mee. Zo voel je je sneller thuis en op je gemak. Laat je kind niet bellen als het bij bijvoorbeeld de opa en oma is. Betrek je kind ook bij het proces van uit logeren gaan. Bereid ze voor door de dagen af te tellen, zo weten ze waar ze aan toe zijn en wat er gaat gebeuren.

Betrokkenheid

Betrek je kind altijd bij je planning dat ze uit logeren gaan. Je zou zelf ook niet spontaan uit je ritme en omgeving getrokken willen worden toch? Dat is geen prettig gevoel. Laat ze zo nodig zelf kiezen waar ze slapen. Zo betrek je ze goed in het proces.

Wat te doen bij heimwee?

Het werkt heel goed wanneer je afleiding zoekt. Ga iets ondernemen en houd het ritme van thuis aan op vakanties of op je logeeradres en vaak gaat heimwee naar een paar dagen weer over. Heb je veel last van heimwee? Ga dan eens met mij in gesprek hierover via de contactpagina van dewereldmoeder.

Veel succes met het oefenen om je kind uit logeren te laten gaan en ga zelf ook eens uit logeren als moeder. Dat kan je ook heel goed doen.

Geef een reactie