Ruzie

geplaatst in: liefde | 0

Ruzie

Ruzie met je partner

Een veel voorkomende vraag van moeders is hoe ze kunnen omgaan met frustraties en ruzies. Heb jij dat ook met je partner, ruzie? Wat maakt dat je ruzie hebt en begrijp je elkaar nog wel? Hoe kan je het beste omgaan met ruzies? Ik zal je vertellen wat ik deed en waar het op stuk liep in de ruzies in mijn relatie.

Het was niet de eerste keer

Het was niet de eerste keer dat mijn partner en ik ruzie hadden. Het was eigenlijk standaard dat mijn partner begon te lachen als ik boos of verdrietig was. Ik wilde liefde, een knuffel en begrip. Niet iemand die mij aan het uitlachen was. Vreselijk gewoon. Ik werd daardoor nog verdrietiger en raakte er zelfs overstuur van. Ik kon er niet mee omgaan.

Stilzwijgend ruzie

We hadden ook stilzwijgend ruzie. Ken je dat? Je voelt spanning en je voelt dat er wat is, maar je doet er beide niets mee. Als er dan later weer eens iets voorviel, dan barstte de bom. Slaande ruzie en vaak liep ik uit bescherming voor de kinderen maar de deur uit. Even van alle ellende weg. Mijn partner vond dat ik te weinig deed. Ik werkte 32 uur en deed alles in huis, ook koken. Hoezo ik deed te weinig?

Ik was kostwinner

Hij was duidelijk ontevreden over zijn eigen leven en prestaties. Hij deed een studie die hij uiteindelijk nooit heeft afgemaakt. Ik was kostwinner en dat beviel hem ergens niet. Hij wilde dat zijn en gezien worden. Ik voelde me door onze ruzies steeds minder waard worden en ging twijfelen over mijn eigen kunnen. Er was geen respect voor elkaar. Zeker niet van hem naar mij.

Ik verbrak mijn relatie

De relatie heb ik verbroken. Ik kon niet langer tegen deze heftige ruzies. Ik was emotioneel kapot. Ik voelde me minderwaardig en dacht dat ik de ruzies had uitgelokt. Ik voelde me ook nog eens heel erg schuldig. Soms is het goed om je excuses te maken, maar soms is het juist goed om bij jezelf te blijven en in je kracht te blijven. De ander hoeft niet per definitie gelijk te hebben. Nu kan ik dat wel heel goed. Ik heb door de jaren heen geleerd om mezelf trouw te blijven ook in ruzies.

Moeders klagen

Veel moeders klagen over de lange werkdagen van hun partner. Ze gaan vroeg de deur uit en komen naar huis als de kinderen al in bed liggen. Alle zorg komt op de moeders neer. Ze zijn vermoeid en ontevreden. Daar gaan ruzies vaak over. Ze vinden dat de vader er te weinig is voor de kinderen en zich er makkelijk van af maakt.

Meerdere kanten

Er zitten vaak meerdere kanten aan een verhaal en aan een ruzie. Het is belangrijk om als partners eerst elkaar aan te horen en te luisteren. Probeer eerst de ander te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden. Na zijn verhaal moet er ook geluisterd worden naar jouw verhaal. Daar moet ruimte voor zijn. Probeer elkaar te zien en heb respect voor elkaar.

Verandering

Veel ontevredenheid is ontstaan door een gegroeide rolverdeling of keuzes. Wanneer je klaagt over zijn lange werktijden, denk je dan ook aan het geld wat hij daarmee verdient waarvan jullie op vakantie kunnen en kunnen leven? Ben je ontevreden? Dan kan je misschien iets in je eigen leven veranderen waardoor je weer blij en gelukkig wordt.

Ruzie over de opvoeding

Het kan ook zijn dat je ruzie hebt over de opvoeding. Je hebt beide een andere opvoeding gehad en denkt beide de wijsheid in pacht te hebben. Hoe los je dat nu in harmonie op? Praat met elkaar over de reden waarom je iets wel of niet goed vindt in de opvoeding en kom samen op een lijn als volwassenen.

Ruzie over je relatie

Je partner flirt waar je bij staat en jij kan hem wel aanvliegen. Je vindt het absoluut niet kunnen. Wees eerlijk en zeg het hem. Probeer eerst even af te koelen en daarna je zegje te doen. Spreek met elkaar af wat je wel en niet tolereert in jullie relatie om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Houd rekening met elkaars wensen en verlangens.

Als ruzie blijft

Ondanks dat ik zelf door ruzies besloot uit elkaar te gaan, ben ik daar geen voorstander van. Probeer elkaar echt eerst goed te horen en te zien en elkaar te begrijpen. Houd respect voor elkaar en heb elkaar lief. Praat het samen uit en kom weer tot elkaar. Ga nooit met ruzie de deur uit of slapen, maar praat het uit en maak het goed met elkaar.

Oplossing

Kom je er alleen niet meer uit? Plan dan een gesprek met mij in op https://www.dewereldmoeder.nl Ik help je graag op weg en zal met jou objectief de situatie analyseren en kijken naar een juiste oplossing.

Geef een reactie