Hooggevoeligheid

geplaatst in: hooggevoeligheid | 0

 

hooggevoeligheid |de wereldmoeder

Hooggevoeligheid is een veel voorkomende en gebruikte term. Maar wat is het en wie heeft het? Hoe kan je het herkennen en wat kan je er tegen doen? Ben jij  hooggevoelig of is wellicht een van je kinderen het? Hoe ga jij daarmee om als moeder?

Interesse

Een hooggevoelig kind heeft een hoge mate van nieuwsgierigheid en interesse in zijn of haar omgeving. Het is meer betrokken bij de omgeving en pikt signalen op uit de omgeving. Je kind (of jij als moeder) stelt veel vragen en ze begrijpen je al snel bij een antwoord. De intelligentie komt uit het sociale vlak, uit het hart vandaan.

Prikkels

Kinderen die hooggevoelig zijn ontvangen veel prikkels. Ze nemen alles in zich op. Signalen van computers, telefoons, op school, met vriendjes en vriendinnetjes, op straat. Ze zijn gevoelig voor prikkels en dat maakt kinderen of jou als moeder sneller moe en je kan er zelfs emotioneel, zeurderig of agressief van worden. Het is je allemaal te veel als kind of als moeder.

Volle 100 %

Kinderen en ook moeders die hooggevoelig zijn, beleven hun emoties vaak heel intens. Ze zijn vaak echt heel vrolijk of echt heel verdrietig. Ze willen graag alle aandacht geven en alle aandacht krijgen. Er zit niets tussen in. Wanneer jij boos bent met een lach is dat niet juist voor hun. Ze kunnen hiervan in de war raken.

Gevoelig voor sferen

De meeste kinderen en moeders die hooggevoelig zijn, kunnen direct sfeer proeven. Je kind komt een lokaal in op school en hij of zij voelt wat er gaande is tussen twee juffen die staan te praten met elkaar. Je kind is er gevoelig voor. Het nadeel is dat je kind of jij als moeder, dit gevoel kan overnemen en je kind of jezelf ook een bepaalde emotie gaat overnemen. Je kind of jij kunnen bijvoorbeeld ineens chagrijnig worden.

Een grote fantasie

Kinderen en hooggevoelige moeders hebben vaak een grote fantasie. Ik merk dat ook als ik met moeders in gesprek ben. Ze hebben vaak de mooiste en grootste dromen en kunnen hier kleurrijk over vertellen. Soms is een droom, een fantasie een vlucht voor het leven. Ze gaan dromen over dingen die niet werkelijkheid zijn. Ze mogen leren om in het hier en nu te blijven en de fantasie te toetsen aan de werkelijke wereld.

Keuzes maken

Je kind en wellicht ook jij als moeder, doen bijna alles op basis van intuïtie. Ze kunnen daar blindelings op varen. Het is sterk ontwikkeld. Laat je kind en jezelf je gang gaan en leer op je kind en jezelf te vertrouwen. Verder zitten je kind en jij wellicht ook veel in het hoofd. Altijd maar wikken en wegen. Keuzes maken is heel lastig voor hooggevoelige personen.

Wat doe je eraan?

Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Je kind en wellicht jijzelf ontvangen veel prikkels op een dag. Zorg voor een juiste uitdraging van je communicatie boodschap. Non-verbaal moet bij verbaal passen anders kan je kind in de war raken en het niet begrijpen wat je bedoelt.

Geef je kind ook echt de volledige aandacht. Je kind en jij mogen volledig gezien en gehoord worden. Geef grenzen goed aan en biedt structuur. Dit geeft rust, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Voor de aarding en om je kind wat uit het hoofd te laten komen is het goed om te sporten. Dit geldt ook voor jou als moeder.

Wil je meer tips en met mij in gesprek hierover? Plan dan een gesprek in op https://www.dewereldmoeder.nl

Geef een reactie